Jednofázové elektromotory patria už dlhodobo medzi najpoužívanejšie typy elektromotorov. Slúžia k pohonu mnohých každodenne využívaných zariadení. Ak sa vám starý elektromotor pokazil, prípadne potrebujete nový na skonštruovanie určitého zariadenia, máme pre vás tip na kvalitné jednofázové elektromotory, ktoré sa oplatia!

Ventilátory, čerpadlá, obrábacie lisy, mlynčeky… Jadrom všetkých týchto zariadení je práve jednofázový elektromotor. Jeho použitie v takýchto zariadeniach je podmienené najmä jeho výhodnými vlastnosťami a parametrami. Jednofázové elektromotory potešia najmä skladnou a jednoduchou konštrukciou, inštalované tak môžu byť aj do menších zariadení. Keďže sú bezúdržbové a majú veľmi dlhú životnosť aj pri využívaní v náročných podmienkach, vhodné sú aj pre komplikovanejšie zariadenia.

Na čo dbať pri výbere?

Ak vyberáte jednofázový elektromotor, zamerať by ste sa mali najmä na niekoľko základných technických parametrov. Prvým je výkon. Ten sa najčastejšie pohybuje v rozpätí 0.18 až 2.2 kW. Všímajte si aj menovité otáčky elektromotora, ktoré sú dôležité pre zaistenie správnej funkcionality daného zariadenia. Dbajte aj na počet pólov a osovú výšku. S napätím si hlavu veľmi lámať nemusíte, väčšina jednofázových elektromotorov pracuje s napätím 240 V. V dnešnej dobe je prakticky každý jednofázový elektromotor osadený v hliníkovej konštrukcii, bez problémov tak odoláva aj nepriaznivým podmienkam.

Azda najdôležitejším aspektom, ktorý by ste si pri výbere elektromotora mali všímať, je kvalita. Výberom elektromotora od neznámeho čínskeho výrobcu môžete z dlhodobého hľadiska len stratiť, keďže jeho kvalita nebude nikdy zodpovedať moderným nárokom. Oplatí sa tak spoľahnúť na zabehnuté firmy. Najznámejším slovenským výrobcom kvalitných elektromotorov je OSA Žilina. Kvalitný jednofázový elektromotor od OSA Žilina poteší vysokou kvalitou spracovania a modernými použitými technológiami, vďaka ktorým je efektívny a ekonomický.

Výber kvalitného moderného elektromotora nebol nikdy jednoduchší!