Chceli by ste si do svojho herného PC vybrať ten najlepší možný harddisk? Neoplatí sa šetriť, pretože
dobre zvolený disk vám do veľkej miery dokáže zrýchliť nielen prácu na počítači, ale hlavne počítačové hry!

Ako vybrať najlepší disk na hranie hier na PC?

Zabudnite na klasické plotnové harddisky, tie už sa dnes hodia len pre ukladanie veľkého objemu dát. Ak ale chcete od svojho PC maximálny výkon, potrebujete SSD disk!

Ešte pred výberom je nutné si ujasniť niekoľko základných bodov. Ako budete disk využívať – bude určený pre operačný systém a niekoľko základných programov, a zvyšok odložíte na plotnový disk? Alebo budete chcieť väčšinu dát na SSD a nevadí vám priplatiť si za disk s vyššou kapacitou? Aj keď plánujete SSD  využívať len pre systém a najnutnejšie programy, neodporúčame kupovať disky s menšou kapacitou ako 256 GB. Aktuálne je najlepší pomer cena / výkon pre SSD okolo 500 GB. Čím väčšia kapacita disku, tým lepšie.

Použité technológie sú tiež dôležité. Keďže sa technológie v oblasti SSD neustále vyvíjajú smerom k väčšej spoľahlivosti a životnosti, je dobré investovať do modernejších modelov. Staršie verzie diskov kupujte len v prípade, že sú cenovo výhodné.

Výber SSD disku

Môžete si nový disk do svojho PC vyberať na základe rýchlosti sekvenčného zápisu a podľa rýchlosti náhodného čítania / zápisu dát. Ale ak si zaobstaráte SSD, budete s výkonom spokojní v podstate u všetkých značiek. Odporúčame zamerať sa na spoľahlivosť, než ďalšie parametre. Ďaleko dôležitejšie je, do akého slotu budete disk zapájať. Ak máte tradičné rozhranie, potom to musí byť SATA III s prenosovou rýchlosťou až 6 Gb / s. Ale ak vaša základná doska (motherboard) disponuje správnym rozhraním, môžete si priplatiť za ďaleko výkonnejšie M.2 disky, ktoré už dosahujú oveľa vyšších prenosových rýchlostí (u tých už je potreba overiť kompatibilitu s PC – či je podporovaná konkrétna technológia, konektor atď. ). Ak hráte na svojom PC hry ako je GTA 5, alebo aj novšie, postačí vám prítomnosť akéhokoľvek SSD disku v počítači. Posun v rýchlosti hier, hlavne načítavanie levelov, je obrovský!

TIP: repasované notebooky

Kto ďalší využije rýchle SSD v počítači?

Rýchle disky nevyužijú len hráči, ich prednosti môžu využiť aj hráči online pokru. Aj keď sa to nemusí na prvý pohľad zdať, tak hráči, ktorí to myslia s pokrom vážne, silu SSD bez pochyby využijú. Pre hranie online pokeru sa často využíva tzv. Trackovací softvér, ktorý zaznamenáva vašu hru, aj hru súperov a dokáže vám zobraziť užitočné informácie, ktoré by ste vlastným sledovaním hry neodhalili. Ak sa chcete stať pokerovým profesionálom, tak rozhodne musíte využívať rôzne študijné softvéry vyžadujúce rýchlu odozvu počítača. A k tomu je SSD disk nutnosťou. Naopak, ak sa chcete baviť hraním online casino automatov zadarmo, tak vám postačí úplne základné PC.

Prednosti SSD – Solid State Drive

Keď to skrátime, SSD sú oproti tradičným plotnovým harddiskom pekelne rýchle!

  • Krátke prístupové doby k súborom
  • Rýchlosť načítania a prenosu
  • Odolnosť proti poškodeniu (nevadia otrasy, magnetické pole, veľké výkyvy teplôt)
  • Nízka spotreba energie (oceníte najmä v prenosných zariadeniach)

Zákaz hrania hazardných hier osobám mladším ako 18 rokov. | Hazardné hry predstavujú riziko vysokých finančných strát. | Nadmerné hranie prináša so sebou aj možné zdravotné riziká.