Informačné systémy sú už dlhšiu dobu neodmysliteľnou súčasťou každej modernej spoločnosti. Šetria pracovný čas a náklady. To však nie je to jediné, v čom dokážu pomôcť. Okrem toho totiž umožňujú dokonalý prehľad o tom, čo sa na pracovisku deje a tým zásadným spôsobom zvyšujú bezpečnosť zamestnancov. Viac o nich si povieme v našom článku.

Dochádzkový systém pre zamestnancov

Prehľad o zamestnancoch je základom každého úspešného podnikania. Pokiaľ chýba, efektivita práce ide strmo nadol, stúpajú náklady a hlavne chýbajú informácie, vďaka ktorým môžete svojich podriadených motivovať k lepším výkonom.

V dnešnej dobe však väčšinu z týchto problémov riešia informačné systémy na pracovisku, ktoré vám nie zriedka dokážu dokonca zachrániť podnikanie. Okrem kontroly zamestnancov dokážu jednoducho sledovať a riadiť skladové zásoby, výrazne skrátiť čas dodávky, zrýchliť elektronické obchodné transakcie a výrazne zlacniť komunikáciu s klientmi.

Medzi najdôležitejšie informačné technológie na pracovisku patria jednoznačne dochádzkové systémy, ktoré väčšinou fungujú na princípe využívania biometrických prvkov. Prinášajú celý rad výhod, vďaka ktorým dokážete v súvislosti s dochádzkou zamestnancov na pracovisko ušetriť v priemere až 10% mzdových nákladov ročne.

Veľkou výhodou dochádzkového systému je, že sa k nemu môžete pripojiť hocikde, napríklad i doma z pohodlia obývačky. A to prostredníctvom mobilu, tabletu alebo PC. Nielenže si jednoducho skontrolujete dochádzku zamestnancov, ale dokonca je tu možnosť aj GPS pozície zamestnanca (najčastejšie poloha firemného vozidla), jednoduchého pridávania fotografií či pridávania rôznych poznámok k zamestnancom.

Čo je ale najdôležitejšie, zvýšite si spoľahlivosť zaznamenávania dochádzky – už žiadne zapisovanie kolegu a podobné službičky. Ako je to možné? Veľmi jednoducho. Pokiaľ sa totiž dochádzkový systém spojí s biometriou, tak systém nezaznamená len príchod či odchod z práce, ale napríklad aj odtlačok prsta, fotografiu alebo video zamestnanca. Kartu alebo kód ešte dokážu zamestnanci zneužiť, odtlačky alebo fotku už ale len veľmi ťažko.

Kontrola prístupu

Táto technológia umožňuje jednotlivým zamestnancom stanoviť určité zóny, v ktorých sa môžu pohybovať. Samozrejme, platí to aj pre návštevy. Pomocou kódu, karty, čipu, či odtlačku prsta, si môžete otvárať zámky do jednotlivých miestností. Spolu s kamerovým systémom tak získate dokonalý prehľad a úplnú kontrolu o všetkých pohyboch na pracovisku.

Výhodou tohto systému je tiež to, že v spojení s elektronickými prístupovými turniketmi si zvýšite úroveň bezpečnosti už hneď pri vstupe do objektu. Tieto turnikety totiž často disponujú aj rôznymi špeciálnymi funkcionalitami. Napríklad dokážu odhaliť u návštevníkov kovy, alebo vám môžu slúžiť ako mincomat s platbou žetónmi a peniazmi. Ani tlač pokladničných bločkov nie je v ich prípade problém.

Stravovací systém pre zamestnancov

Prirodzene, existujú aj také informačné technológie, vďaka ktorým nielenže získate dokonalý prehľad o svojich zamestnancoch a zvýšite si bezpečnosť, ale zároveň vám poskytnú aj vyšší level komfortu na pracovisku. Napríklad v súvislosti so stravovaním zamestnancov.

Vďaka stravovaciemu systému pre zamestnancov totiž získate veľmi moderné, flexibilné a jednoduché objednávanie stravy. Zamestnanec si objednávku jedla pohodlne zabezpečí prostredníctvom objednávacieho terminálu alebo prostredníctvom aplikácie. Zamestnávateľ zase získa prehľadné informácie o objednávkach stravy u jednotlivých zamestnancov.

Tip

Zvýšený pracovný komfort svojim zamestnancom doprajete aj vhodným výberom moderného kancelárskeho nábytku. Výborným tipom je napríklad drevený regál na knihy z masívneho borovicového dreva.

Rada na záver

Vlastníte bezpečnostnú firmu, ktorá sa zameriava na stráženie rôznych objektov? V tom prípade určite oceníte modernú vychytávku – obchôdzkové čítačky. Ide o terminály pre SBS-károv, prostredníctvom ktorých môžete komunikovať v reálnom čase pomocou GPRS. Veľmi rýchlo si tak napríklad dokážete preveriť, či bol daný strážnik na pravidelnej obchôdzke.