Ďalší zo zástupcov prenosných diskov, aj keď teraz v malej flash-kľúčenkovej verzii, ku ktorému sme sa dostali, je JetFlash 780. Na prvý pohľad prekvapí vzhľad podobný na zapaľovač. Prázdny zapaľovač, pretože je ultraľahký s váhou uvedenou v prospektoch už 12 gramov a predsa zvláda divy. Interná pamäť 16 GB je novodobé minimum náročného užívateľa a za štandard rovnako náročného užívateľa už môžeme pomaly nazývať aj podporu 3.0 USB. Tá je v tomto prípade jedným z lákadiel na tento model.

Transcend JetFlash780

Pevný a ľahký
Balenie je v papierovo-plastovom obale, ktorý je možné len za pomoci rozdelenia papierového obalu zo zadu vybrať. Nie sú nutné nožnice ani žiadne iné zariadenie, čo je výhoda, pokiaľ kľúč potrebujete ihneď. Je predformátovaný na FAT32 a prázdny. V prípade záujmu výrobca ponúka každému majiteľovi ich zariadení software na záchranu dát v prípade nechceného zmazania a ďalšie aplikácie na správu súborov. Na prvé poťaškanie je naozaj veľmi ľahký, pripomína zapaľovač, k čomu ho dokonca podvedome testovaný subjekt číslo 1. (sorry cicuš za kódové označenie) niekoľko krát uchopil. Príjemné šachovnicové (lesklé čierne štvorce sa miesia s matnými čiernymi štvorcami) povrchové prevedenie je lemované pások striebornej farby. Vrchhnák drží pevne pri zvyšku tela. Jeho nedostatkom je možno to, že je náchylný na stratu, pretože nie je po odpojení pripútaný k hlavnému telu. Po zapojení svieti drobným svetielkom na modro. Telo má otvory pre pretiahnutie a upevnenie šnúrky v štýle mobilného telefónu.

Rýchly, to nie sú len plané reči
Za roky práce s hardware, v oblasti reklamy aj v oblasti tovaru, si človek zvykne, že na obal uvedie výrobca to najlepšie a najvyššie číslo. V tomto prípade však flash disk umožňuje ešte lepšie čísla, akými sa chváli na obale. Tieto obrázky sa už objavili na zaujimavosti.net, no ide o ten konkrétny USB kľúč. Obal uvádza až 140 MB/s rýchlosť čítania a predsa pri teste kľúč dosiahol na prvý krát 152 MB/s. Aj v iných smeroch si vedie pomerne dobre. Samozrejme počítajme s určitou únavou, zaplnenosťou a potom bude možno rýchlosť čítania 140 MB/s málo. Stále však vie potešiť, ak niečo prekoná aj oficiálne tvrdenie. Najmä ak na niečo také nie ste zvyknutí.

JetFlash Trancend 780

Bez problémový chod bol otestovaný na počítačoch s Windows XP, Windows 7, Linux Ubuntu a s televízorom LED Samsung 82″. Využívaný bol pár dní na presun zopár GB dát medzi dvoma počítačmi. Ide o klasický USB kľúč, s ktorým nič nepokazíte, poslúži na prenos veľkého objemu dát a využijete aj USB 3.0. Aspoň teda za predpokladu, že používaný počítač, bude disponovať podporou tejto verzie USB.