840EVO SamsungMedzi výrobcami vlastných SSD diskov sa presadzuje aj Samsung. Ten teraz predstavuje svoju novinku v podobe až 1 TB SSD disku s rozhraním mSATA. Hlavným plusom diskov 840 EVO je NAND flash pamäť kombinovaný so softwarovým riešením Samsung Magician 4.3. so sekvenčným čítaním v režime RAPID až 1 000 MB za sekundu. Áno, výrobca hovorí o jednom giga.

Nové SSD disky Samsung 840 EVO mSATA vynikajú pokročilou NAND flash pamäťou a v kombinácii so softvérovým riešením Samsung Magician 4.3 dosahujú rýchlosť sekvenčného čítania viac ako 1 000 MB/s v režime RAPID. NAND flash pamäť disponuje 128 GB kapacitou výrobnej technológie 10 nanometrov.

Technicky a podrobnejšie
Z oficiálnej tlačovej správy je možné pochopiť, ako je možné, že sa podarilo vytvoriť jeden terabajt (1000 GB) vo formáte SSD. Použité sú 4 bloky flash pamätí a každý z nich má 16 vrstiev 128 GB čipov. Jeho hrúbka je 3,85 mm s váhou 8,5 gramov, čo je ešte menej ako desatina váhy klasického disku.

„Vzhľadom k tomu, že nový rad diskov mSATA SSD ponúka až 1 TB pamäte a optimalizované softvérové nástroje, očakávame, že si spotrebitelia budú môcť vychutnať vysoký objem pamäťového priestoru a vysoký výkon nielen na stolových počítačoch, ale aj na ultratenkých notebookoch,“ povedal Unsoo Kim, senior viceprezident pre marketing pamäťových výrobkov spoločnosti Samsung Electronics.

Disky Samsung SSD 840 EVO s rozhraním mSATA sú dostupné vo verziách s úložnou kapacitou 120 GB, 250 GB, 500 GB a 1 TB. Vďaka špeciálnemu ovládaču vyvinutému spoločnosťou Samsung a technológiu TurboWrite dosahujú špičkové výkonnostné parametre. Disk s veľkosťou 1 TB ponúka rýchlosť náhodného čítania a zápisu dosahujúci 98 000, resp. 90 000 IOPS (Input Output Operations per Second), a rýchlosť sekvenčného čítania a zápisu 540 MB/s, resp. 520 MB/s. Uspokojí tak i pokročilých používateľov, pretože zvládne aj náročné multitaskingové úlohy.

EVO 840 Samsung 1 TBNový 840 EVO mSATA SSD je vhodný predovšetkým na použitie v notebookoch, kde môže byť doplnený ďalším interným HDD alebo SSD diskom, ak je notebook vybavený zbernicou mSATA. Disky sú dodávané spolu so software Samsung Magician 4.3 umožňujúci v režime RAPID (Real-time Accelerated Processing of I/O Data) dosiahnuť rýchlosť sekvenčného čítania viac ako 1 000 MB/s. Táto hodnota je približne dvakrát vyššia ako rýchlosť čítania typicky dosahovaná SSD diskami na rozhranie SATA a desaťkrát vyššia, ako hodnota dosahovaná priemerným HDD diskom. Samsung ponúka program Samsung Magician 4.3 a podporu režimu RAPID tiež pre svoj pôvodný produktový rad 840 PRO SSD.

Nové SSD disky s rozhraním mSATA používajú 256-bitové AES šifrovanie a spĺňajú štandardy TCG Opal a IEEE 1667. Používatelia môžu svoje dáta ľahko presunúť na nové SSD disky s pomocou nástrojov Samsung Data Migration a Samsung Magician 4.3, ktoré sú kompatibilné so systémom Windows 8 a podporujú 10 rôznych jazykov.

Samsung 840 EVO mSATA SSD je pokračovaním radu 840 EVO, ktorý bol predstavený v júli na globálnom summite Samsung SSD. Nový produktový rad diskov by sa mal objaviť na slovenskom trhu v priebehu roka 2014. Odporúčaná cena zatiaľ nebola stanovená.

zdroj: oficiálna tlačová správa, vlastné