Poďte bývať zdravšie a voňavejšie. Pomerne jednoduché prístroje a drobné pomôcky dokážu ozdraviť priestor, či ho konečne rozvoňať, aj keď neustále bojujeme s nežiadúcimi pachmi.

Alergie sú veľkým problémom modernej doby. Žijeme v príliš sterilnom prostredí, ktoré nás následne paradoxne robí citlivejšími na alergény. Odborníci dnes hovoria o tzv. imunologickom okne. Teoreticky sa predpokladá, že by dieťa malo medzi 4. a 6. mesiacom, teda v dobe, kedy je ešte kojené, prísť do styku s alergénmi, aby si proti nim vytvorilo imunitu. Teória sa najčastejšie dáva do súvislosti s potravinovými alergénmi, ale platiť by mala i na tie z prostredia. Dojčatá však často držme v takej sterilite, že so žiadnymi alergénmi do styku neprídu.

Ďalším problémom je tzv. syndróm nezdravých budov. Podľa WHO je ním postihnutých až 60 % ľudí. Žijeme totiž v domovoch, ktoré spôsobujú rôzne obtiaže a onemocnenia. Príčin je mnoho, ale súvisia s nevhodnými podmienkami prostredia budov – obydlí, ale aj kancelárskych budov. Stretávame sa v nich s nevhodnou teplotou, vlhkosťou, nedostatočným vetraním, úrovňou osvetlenia, kvalitou ovzdušia, hlukom či s elektromagnetickým žiarením. Hlavne kvalita ovzdušia v budove potom ovplyvňuje rozvoj plesní, húb a roztočov.

Negatívne nás tiež ovplyvňujú rôzne chemické látky z prostredia, ktoré sa držia v uzavretom priestore. Aj keď menej než v minulosti, stále sa jedná o formaldehydy, nové problémy spôsobujú rôzne zmäkčovadlá (často sa nachádzajú v PVC podlahách), tiež spomaľovače horenia a iné látky.

Zlepšite prostredie vhodnou čističkou vzduchu

K zlepšenie prostredia v našich obydlia výrazne prispieva čistička vzduchu pre alergikov. Pre tých je jednoznačnou voľnou, ale ocení ju každý, kto chce bývať v zdravšom prostredí a má snahu eliminovať nezdravé faktory z prostredia. Čističky vzduchu sa líšia podľa svojej vhodnosti pre rôzne veľké podlahové plochy. Obsahujú hepa filter, ktorý sa mení raz za rok a karbónový filter, ten by sa mal meniť každé tri mesiace. Inteligentné čističky vzduchu vám vedia dokonca signalizovať aktuálny stav čistoty prostredia. Kvalitné čističky vzduchu aj potrebné filtre predávajú domáce potreby Bratislava – Drobnosti.sk na svojom e-shope.

Vône pozitívne vplývajú na našu psychiku

Nezdravé prostredie budovy môžu spôsobiť aj pachy. Niektoré sú znakom iných negatívnych vplyvov, kedy je dôležité odstrániť pôvodnú príčinu problému. Iné nás ovplyvňujú negatívne iba po psychickej stránke, a to často bez toho, že by sme si to uvedomovali. Rýchlym riešením sú osviežovače vzduchu do izby. Praktické sú automatické dávkovače vymeniteľnými náplňami, ale tiež rôzne gélové osviežovače, ktoré postupne uvoľňujú vôňu do okolia.