HDD série StoreJet od výrobcu Transcend sme tu už mali. Tentoraz je to model 25H3 s kapacitou 1 terabajt a samozrejme podporou 3.0, ktorý sa od už u nás testovaného StoreJet 25M3 odlišuje najmä na prvý pohľad vizuálnym prevedením. Aj v tomto prípade však ide o odolný kúsok, ktorý sa pýši opäť trojitou ochranou proti poškodeniu pri páde. Neznamená to, že ho môžeme hádzať o zem, no poteší, ak ide o disk, ktorý sa snaží o čo najlepšie tlmenie následkov tvrdých dopadov.

StoreJet 25H3 Transcend

Vzhľad
Pogumované telo je príjemné na dotyk. Spodok tela tvorí pekný protišmykový prvok pripomínajúci zdobenie stredovekých tapisérií. Vrchná časť spodku je tvorená logom série týchto HDD a výrobným číslom konkrétneho výrobku. Po bokoch je tvarovaný a vzdialene tieto boky pripomínajú telefón Samsung B2700, ktorý sa náhodou nachádza teraz vedľa neho. vrch je tvorený pevnou plastovou časťou na ktorej je tlačidlo rýchlej zálohy, ktoré zároveň tvorí aj svetelný indikátor aktivity a zaneprázdnenosti disku. Mimo pevnú plastovú časť je väčšina vrchného krytu rámčeka tvorená modrým gumeným poťahom s logom výrobcu.

Fungovanie a spoľahlivosť
Vzhľadom na prevedenie pôjde o disk, ktorí ocenia mladí ľudia a náročnejší používatelia, ktorí vyhľadávajú prenášanie veľkého objemu dát v zaujímavom prevedení. Pri USB 3.0 je možné očakávať pekné vlastnosti. Benchmark dopadol celkom slušne. V prvých číslach mierne lepšie ako v prípade dávnejšie testovaného modelu, aj keď hodnoty sú takmer na rovnakej úrovni. Písanie aj čítanie je takmer na rovnakej hodnote. Rýchlosť kopírovaných údajov je slušná a pri USB 3.0 vlastne nutná. Ako to vyzerá s rýchlosťou konkrétne?

Transcend StoreJet 25H3 test

Práca na USB 2.0
Pokiaľ váš počítač nedisponuje portom USB 3.0, zas až taká pohroma sa nedeje. Napriek neustálym otázkam a pohľadu do štatistík vyhľadávania vidieť, že mnoho ľudí má v tom zmätok. Disk s podporou USB 3.0 bude určite fungovať vždy aj v porte 2.0, avšak nedosiahne rýchlosť akú by dosiahol pri USB 3.0 ale len rýchlosť 2.0. Verím, že je informácia dostatočne jasná. Jasnejšie však budú aj nasledovné čísla, ktoré zobrazujú, že s rýchlosťou čítania a písania to nie je až tak strašné, ak klesneme vo verzii USB. Zápis 40.08 MB za sekundu je stále slušné. Čísla pri fungovaní v najrozšírenejšom porte, ktorý sa nachádza azda v každom počítači na Slovensku, sú ešte krajšie ako pri modeli 25M3.

Transcend StoreJet 25H3 test

Softwarová výbava
Zrejme každý disk od Transcend obsahuje nejaké tie nástroje na správu disku a pomoc pri zmazaní súborov. Totiž aj pri tomto modeli sa na disku nachádza zložka s aplikáciami, ktoré ocenia najmä skúsenejší používatelia diskov ako úložných zariadení. Ide o aplikácie RecoveRx – nástroj na obnovu zmazaných súborov z disku, a aplikácie na správu ako StoreJet ToolBox a Transcend Elite. Sú stiahnuteľné aj online z oficiálnych zdrojov, no predsa len, ak budete offline, hodí sa ich mať.

Balenie obsahuje aj kábel USB pre SATA disk, záručnú kartu – 3 ročnú záruku, a tiež propagačné materiály, ktoré viac predstavujú sériu diskov z rodiny StoreJet.