hhdriveHitachi, dnes už súčasť Western Digital, onedlho na trh vypustí disky s oveľa vyššou kapacitou, ako si mohli 3,5“ HDD doteraz dovoliť. Novinkou bude totiž fakt, že disky budú hermeticky uzatvorené a nebudú sa spoliehať na vzduch. Hitachi ich chce plniť héliom, čo možno sťaží prácu neskôr rôznym technikom, no má priniesť viacero výhod pre vlastnosti samotného hélia. Lepšie fyzikálne schopnosti hélia by mohli výrazne zvýšiť pohyblivosť častí v disku a aj presnosť čítačky, čo by mohlo umožniť hustejší záznam na celkom nový typ záznamovej časti.

Na trhu budúci rok
Hoci disky s héliom sa už na trhu objavili, Hitachi ich mieni vypustiť v sériovej výrobe, nie len ako ojedinelý experiment. Niekoľko rokov sa tomu vývojári venovali na toľko, že si teraz trúfajú vybaliť na trh novinku. Predpokladáme však, že hoci budú disponovať veľkosťou 3,5“, pôjde zrejme o artikel, po ktorom siahnu skôr dátové centrá, servery a nejaké stanice. Cena zatiaľ nebola objasnená, no prvé informácie o héliových diskoch už známe sú. Na jednej platni tak môžeme mať 1 TB a pri počte sedem platní je kapacita 3,5“ disku 7 TB naozaj slušné.

Viacero súčastí v počítači je odľahčených a zmenšovaných neustálym vývojom technológií. Fakt, že sa do niečoho používa hélium síce znie, akoby vám chceli výrobcovia počítače ešte viac odľahčiť, no hélia nebude pochopiteľne toľko, aby bežný spotrebiteľ jeho vlastnosti otestoval.