Porovnávať budeme iba najnovšie modely, teda Microsoft Xbox One X a Sony PS4 Pro, čiže Playstation 4. Pravdepodobne narazíme na to, že každá z nich má svojich zarytých fanúšikov a nedá na tú svoju značku dopustiť. Ale kto je medzi konzolovými hráči nováčikom, ten sa oprávnene spýta – ktorú si kúpiť?

Pokiaľ máme vyriecť hodnotenie, nie je to vôbec jednoduché. Dôležité je porovnať technické parametre, cenu a samozrejme aj kvalitu hier na jednotlivých konzolách. A práve posledné hodnotenie je veľmi subjektívne a pritom presne to, kvôli ktorému si niektorú vyberieme. Stačí, že sa túto hru hrajú kamaráti.

Hardwarové parametre vravia jasne – dajte prednosť Xbox One X

Pokiaľ ide o HW výbavu, nie je o čom diskutovať. Xbox One X sa skutočne pochlapil a nenecháva nikoho na pochybách, ktorá konzola je najvýkonnejšou. Xbox One X ponúka vyšší výkon, výkonnejšie CPU, výkonnejšie GPU, väčšiu pamäť, vyššiu priepustnosť pamäti. Napriek tomu ale nie je možné po výkonnostnej stránke nič zásadného vytknúť ani Playstationu 4.

Ako sa na herné konzoly pozerá naša peňaženka?

Xbox One X bol s ročným sklzom uvedený na trh s cenou o dosť vyššou ako Playstation 4. Avšak ceny sa postupne vyrovnali a dnes sú takmer rovnaké s tým, že sa dokonca Xbox One X predáva o niečo lacnejšie. Rozdiel je ale pomerne zanedbateľný.

Rozhodnú to hry

Pokiaľ ide o množstvo hier pre jednotlivé konzoly, tu víťazí Playstation 4. Hrať umožňuje viac ako 1200 hier, z toho je 100 exkluzívnych. Xbox One X má hier 900 a z toho exkluzívnych 30. Každého z nás určite uhranú iné hry a možná práve tento fakt rozhodne, ktorej z konzol dať prednosť. Hitmi na Xbox One X sú Crackdown 3, Forza Motosport 7, Gearr of Wars 4, Halo Wars 2, Halo 5: Guardians, Ori and the Blind Forest či Killer Instinct. Za najlepšie hry pro PS4 Pri sú považované Horizon Zero Dawn, Spider-man, God of War, inFamous: Second Son, The Last od Us Part II, Days Gone, Until Dawn, Uncharted 4 či Bloodborne. A aký je teda záver? Vyberte si podľa hier, ktoré vás budú zaujímať.