Notebook sa stal bežnou súčasťou našich životov, používame ho k práci aj k zábave. Ľahko si svoju rozrobenú prácu otvoríme napríklad vo vlaku na cestách, na schôdzke preberieme s klientom zákazku v kaviarni, zabavíme deti v aute.

Nesporné výhody mobility notebookov sú neoddiskutovateľné. Pre maximálny komfort pri návrate k pracovnému stolu už chýba len dokovacia stanica.

Čo dokáže dokovacia stanica?

Notebooky, najmä mini notebooky a ultrabooky, majú s ohľadom na úsporu miesta len obmedzené možnosti portov cez ktoré je možné pripojiť externé zariadenie (klávesnicu, myš, tlačiareň, reproduktory, ďalší monitor apod.).

Obsah obrázku interiér, stůl, počítač, elektronika  Popis byl vytvořen automaticky

Dokovacia stanica značne rozširujú konektivitu portov a zároveň notebook aj napája (dokuje). Okrem zvýšenia funkčnosti je príjemným plusom pohodlné napojenie notebooku k dokovacej stanici cez jediný port.

Plne pripojená kancelária je tak okamžite k dispozícii. V domácom prostredí sa cez jediný konektor z notebooku stane multifunkčná platforma pre celú rodinu.

výhody prehľadne

• rozšírenie funkcií

• napájanie

• rýchle pripojenie a odpojenie

• pracovný priestor bez spleti káblov


Najčastejšie typy konektorov

• USB – na pripojenie klávesnice, myši, flashdisku

• výstup pre audio – reproduktory, slúchadlá

• vstup na mikrofón

• LAN – pripojenie k internetovej sieti

• DVI, HDMI, VGA – pre monitor a projektor

• napájací adaptér

Typy dokovacích staníc

Špecifické dokovacie stanice

Pre vyššie rady značkových notebookov, ktoré sú častejšie využívané pre prácu a ich majitelia na nich kladú zvýšené nároky, výrobcovia ponúkajú presne padnúce dokovacie stanice pripojené cez špeciálny dokovací konektor.

Taký notebook s dokovacou stanicou sa stáva spoľahlivo pracujúcou výkonnou jednotkou, navyše aj dizajnovo zladenou. Za komfort si však zákazník priplatí.

Univerzálna dokovacia stanica

Lacnejšou možnosťou sú stanice s univerzálnymi parametrami. Tie možno pripojiť takmer ku každému notebooku cez USB rozhranie. Výhodou je zdieľanie jednej dokovacej stanice medzi rôznymi typmi notebookov.

Pred nákupom sa však oplatí venovať pozornosť overeniu vzájomnej kompatibility zariadení. Napriek tomu sa môže vyskytnúť problém s čiastočne nefunkčnými konektormi, prehrávaním videa na externom monitore pod. Za menej peňazí menej muziky.

Obsah obrázku interiér, stůl, okno, počítač  Popis byl vytvořen automaticky

Replikátory portov

Najlacnejšou variantou rozšírenia notebooku sú replikátory portov. Plnia podobnú funkciu ako dokovacia stanica s jednou výnimkou – nenapájajú pripojený prístroj. Medzi chýbajúcim rozšírením býva slot na karty alebo priestor pre pevný disk.

Pripojenie je rovnaké ako u univerzálnej dokovacej stanice cez USB. Pre nenáročných používateľov je replikátor portov dobrou voľbou.

S čistou hlavou a čistým stolom

Či už si pre svoj notebook vyberiete originálnu dokovaciu stanicu, zvolíte univerzálne riešenie, alebo si vystačíte s praktickým replikátorom portov, zbavíte sa otravného pripájania a odpájania káblov.

Aj konektory notebooku vám vydržia podstatne dlhšie, nezničíte ich opakovaným zasúvaním. Teraz už stačí zaklapnúť notebook, jedným ťahom odpojiť a ísť. Viace na inComputer.sk.