SSD ilustračná snímkaSSD sú čoraz viac obľúbené riešenia najmä to notebookov. Bez pohyblivých častí ultrarýchle a pohodlné šetria náš čas. Sú oveľa viac výkonnejšie, než klasické disky, no s čím treba počítať, majú nižšiu životnosť a tvoria riziko, na ktoré sme sami doplatili len nedávno. SSD má mnoho kvalít, často menšie kapacity a vyššiu cenu. Primárne nám slúži na zvýšenie rýchlosti a rýchlu prácu. Vyžaduje si však zálohovanie. Spoliehať sa na úplné bezpečie nie je správne riešenie. Dnes každý odborník, ktorý sa zaoberá SSD technológiou, odporúča zálohovať dáta pre akúkoľvek možnú chybu.

Prípad, keď disk odmieta spolupracovať
Disk zväčša odmietne spolupracovať po záťaži, alebo pri jednoduchom zapnutí. Pokojne s avšak môže stať, že pri bežnom písaní zasekne počítač na toľko, že zaberie len tvrdý reset. Po ńom ak však odmieta nabehnúť Windows, je nemožná reinštalácia, ktorá neustále zamŕza a dokonca zamŕza aj akýkoľvek ďalší počítať, kde disk pripojíte ako MASTER, alebo ako pripojiteľné USB zariadenia, potom nebude naozaj niečo v poriadku. Disk, ktorý po pripojení do druhého počítača tento počítať šialene spomalí a znemožní v ňom normálnu prácu je chybný a v domácich podmienkach to nevyriešíte.

Drobné zúfalstvo
Zúfalstvo spočíva hlavne v tom, že nech ste si pri oprave diskov a záchrane dát zvykli na čokoľvek, v prípade SSD diskov mnohé už neplatí. Chyba, ktorá vyznieva ako štrajk disku a odmietanie akejkoľvek spolupráce, je chybou, ktorú vyrieši servis zväčša vrátením peňazí. Po pripojení totiž nedokáže pracovať správne. Ak dokážete skopírovať z neho dáta, máte vyhrané. Zmazanie dát, ak sa vôbec podarí otvoriť obsah a dostať sa k zložkám, sa môže zmazať len na oko, no v skutočnosti všetko po opätovnom pripojení na disku zostáva. Pri sledovaní tejto chyby na prípade práve zmazania 1 GB údajov nastala dokonca situácia, ktorá zasekla počítač s Windows 7 vždy, keď sa pripojil disk. Automaticky sa v koši objavovali zmazané súbory, no kôš ich nedokázal zmazať. Nepočítajte s tým, že toto riziko na vás číha pri lacnom disku. Dokonca aj pri zámernej vyššej cene a kvalite nemusíte mať záruku, že vám nič podobné nehrozí.

Význam zálohovania tak má oveľa väčšie opodstatnenie pri SSD. Aj keď sa nepochybne nájdu ľudia, ktorým SSD disk vydrží aj desaťročia, tak ako pri všetkom, aj tu sú zlyhania. Nepomôžu však finty a osvedčené postupy, presviedčovacie metódy a formátovania, či opravy pomocou software neprinášajú veľa účinkov. Na šťastie vývoj SSD ide dopredu a neustále prinášajú nové a nové prvky, ktoré dúfajme zamedzia čo najširšiemu spektru vážnych problémov a pádov.