Dvojterabajtový externý disk v kovovom obale primárne určené pre MacOS nesúci označenie StoreJet 300 od výrobcu Transcend má niekoľko predností. No ak práve nemáte systém Mac no disk chcete využívať na Windows alebo Linux, v podstate vám v tom nič nebráni. Pripojiteľný cez Thunderbolt alebo cez USB 3.0 sa totiž dá spojiť aj s inými systémami. Tabuľku s prehľadom prinesieme celkom na záver. Samotný disk po pripojení do počítača s Windows minimálne 7 veľa nespraví. Poteší svietiaca kontrolka s príjemným modrým svetielkom, ale to je všetko. Systém zdetekuje nový disk, ale tu aj skončí. Nezobrazí ho ani ako ikonu. Naformátovaný totiž môže byť na Mac. Spraviť z neho slušný 2 TB disk pre Windows je pritom hračka.

StoreJet 300 pre Mac a Windows

Disk pre Mac prerobený na Windows
Tento disk teší svojou kompatibilitou, aj napriek tomu, že na obale by vlastne tak trochu klamal. Hrá sa totiž na to, že je len pre Mac, no skrýva toho viac. Preformátovať disk môžete pomocou rozhrania DISK MANAGEMENT, ktoré sa nachádza v rozhraní COMPUTER MANAGEMENT. Vo Windows 7 sa sem dostanete hravo kliknutím pravého tlačidla na Tento počítač a odklik „Manage“ či „Spravovať“.

  1. Kliknite na správny disk, ten, ktorý ste pripojili a chcete ho preformátovať. Jeho modrý prúžok bude nepochybne najdlhší, ostatné časti disku sú „servisné“.
  2. Kliknite voľbu jedinú, ktorá sa zobrazuje a to zmazať jednotku.
  3. Následne kliknite na toto miesto znova a po zmazaní zobrazené na sivo je možné opäť druhým klikom prerobiť na disk, no tentoraz preformátovať na NTFS. Vyberte vytvorenie primárnej jednotky.
  4. Táto voľba otvorí ponuku formátovania. Zvoliť môžete aj rýchle formátovanie.
  5. Pri rýchlom formátovaní prekvapilo, že formátovanie trvalo 11 sekúnd a Windows už detekoval nový zisk.

Celkové trvanie prerobenia disku z Mac na Windows nezabralo viac ako minútu. Zdržalo len písanie tohto článku.

Disk je použiteľný pre Windows 7, 8, 8.1, Mac OS X 10.5 a viac, prípadne Linux Kernel 2.6.31 a vyšší. V prípade pripojenia cez Thunderbolt je kompatibilita zhodná, potrebujete však minimálne Mac OS X 10.6 a viac, na Linuxe nepobeží.