Hľadáte spôsoby, ako si vlastnoručne vyrobiť predmety, ktoré vám uľahčia život? Magnety vám v tom výrazne pomôžu, o to viac, ak sú neodýmové.

Magnety sú veľmi zaujímavé predmety. Nebyť magnetov, mnoho dnešných vynálezov, ktoré denne používame, by neexistovalo alebo by nefungovali tak dobre. Magnety sú odborne definované ako predmety, okolo ktorých je magnetické pole. Poznáme dva typy magnetov – trvalé alebo iným slovom permanentné magnety a elektromagnety. Elektromagnety majú mnoho výhod, ako obrovskú silu, ktorá závisí od veľkosti prúdu a napätia, ktoré cievkou elektromagnetu prechádza, z čoho vyplýva aj ďalšia výhodná vlastnosť, a to možnosť regulácie sily magnetického poľa elektromagnetu. Pre domáce experimentovanie a vyrábanie jednoduchých pomôcok a hier však nie sú vhodné, najmä kvôli svojej veľkosti, zložitejšej konštrukcií a závislosti od zdroja elektrického prúdu. Permanentné magnety sa tak javia ako neporovnateľne použiteľnejšie pre bežného človeka ako elektromagnety. Ich magnetické pole je stále, s rôznou silou, v závislosti od druhu permanentného magnetu. Keď príde reč na silné magnety, ako hlavného aktéra treba spomenúť neodýmové magnety.

Čo sú neodýmové magnety vlastne zač?

Za slovíčkom neodýmový sa skrýva chémia, presnejšie prvok neodým, ktorý v zlúčenine s bórom a železom tvorí neodýmový magnet. Čím sú neodýmové magnety tak výnimočné? Nuž, jednou zásadnou vecou – sú to aktuálne najsilnejšie permanentné magnety na Zemi. Svojou silou môžu v niektorých prípadoch dokonca nahrádzať elektromagnety, čo už svedčí o skutočne veľkej magnetickej sile. Neodýmové magnety sú súčasťou mnohých predmetov, s ktorými sa denne stretávame. Obsahujú ich elektromotory, nachádzajú sa v rôznych senzoroch, prístrojoch na separovanie kovov, v rôznych držiakoch a podobne. Na čo ich môžete využiť vy?

Hra alebo praktické využitie?

Neodýmové magnety môžete kúpiť v rôznych veľkostiach a tvaroch. Či už potrebujete magnetické tyčky, kruhy, gule, kvádre alebo čokoľvek iné, neodýmové magnety vám určite vyhovejú. Kúpiť ich môžete napríklad na stránke spoločnosti Unimagnet. Dobre, magnety máte, čo teraz? Stáva sa vám, že ráno nikdy neviete nájsť kľúče? Vyrobte si jednoduchý magnetický držiak na kľúče, namontujte ho do chodby a kľúče sa vám už nikdy nestratia. Hnevajú vás tie rôzne držiaky na telefón do auta, s ktorými zápasíte niekoľko minút, kým do nich úspešne telefón prichytíte? Magnetický držiak telefónu do auta je jednoduchý a váš telefón spoľahlivo udrží. Život však nie je len o praktickosti, ale aj o zábave. Aj na ňu môžete neodýmové magnety použiť. Vytvárať si z nich môžete rôzne magnetické stavebnice a hry. Tak nečakajte, zožeňte si neodýmové magnety aj vy a uľahčite si nimi život!