Keď sa dnes povie externý disk, za klasiku s dostupnou cenou a všetkým, čo má dnes poriadny disk obsahovať, môžeme považovať disk s aspoň 1TB priestorom, pripojením USB 3.0, dostatočnou rýchlosťou a aby to nestačilo, možno so zvýšenou odolnosťou, keďže externý disk sa prenáša, nie je nehybne bokom, okrem toho aj pripojiteľné káble sú pri všetkých diskoch nie príliš ohľaduplné a miesta pokladania zas nie vždy stopercentne držiace. Bolo by teda dobré, aby disk aj niečo vydržal. Nemyslíme tým hodenie o zem, ale nechcené pády, zošmyknutia a podobne. Hneď prvý disk v našej redakcii spĺňa tieto podmienky všetky a pokiaľ by sa konkrétne do môjho PC kupoval externý disk, zrejme by mal bol zhodný s vlastnosťami externého 2,5″ SATA Harddisku od Transcend.

Špecifikácia a vlastnosti:
Externý disk StoreJet 25M3 ponúka 1TB, pripojenie prostredníctvom USB 3.0, ale samozrejme zároveň aj USB 2.0. Napájanie je 5V DC, no stará sa oň USB spojenie, takže žiadne ďalšie trafo ani nič podobné. Obal tohto 2.5″ SATA disku je vyhotovený z dvoch druhov plastu. Hlavné telo tvorí na dotyk príjemný matný sivý plastový obal, ktorý pôsobí dojmom gumy. V skutočnosti ide o pevný tvar nemeniaci silikón.

Prenosný externý Transcend 25M3

Reálne, ako to už pri diskoch býva, ide o 931 GB, čo je pri 1TB diskoch vlastne nič nové. Tí, čo si potrpia na dizajn a vyhotovenie nemusia byť sklamaní. Disk ponúka klasické rozmery a súčasťou balenia je aj kábel pre pripojenie USB 3.0. Ten sa vsúva do disku a do počítača bez nejakých komplikácií. Určite je výhodou mať v počítači USB 3.0, ak chce človek oceniť rýchlosť práce s ním. Disk podľa grafiky na obale chránia až tri prvky pred otrasmi. Slikónový obal tvorí vonkajší kryt. Vo vnútri po obvode disku ho chráni vnútorný závesný systém a tretia vrstva. Fyzicky obsahuje jediné tlačidlo, ktoré je zároveň indikátorom pripojenia a činnosti disku.

Používanie
Disk je predformátovaný na systém FAT 32 a hoci sa zdá, že je úplne prázdny, pretože nechýba ani megabajt, po otvorení v ňom predsa len nájdete nakopírované dáta umožňujúce registrovať https://www.goodgamebigfarm.cz/ , alebo v zložke Utility na majiteľa disku čakajú tri bezplatné aplikácie. Jedna na zálohovanie a obnovu zmazaných súborov na disku (pre Win aj Mac), druhá s názvom StoreJet ToolBox umožňujúca formátovanie disku priamo z Windows a tretia aplikácia je inštalácia balíčka TranscendElite, ktorá je určená práve pre majiteľov zariadení Transcend. Na výrobok sa vzťahuje 3 ročná záruka. Pri pokuse kopírovať na disk 4GB veľký archív RAR sa objavila prvá nedokonalosť systému súborov FAT32, preto ho buď zmeníte, alebo nebudete používať takto objemné súbory.

Test pri USB 2.0
Z pohľadu bežného používateľa sa dá o disku hovoriť ako o bežnom disku, ktorý spĺňa súčasné podmienky na dobrý prenosný disk. Vďaka podpore USB 3.0 ide dokonca o rýchly disk. Pri bližšom teste sa toto označenie potvrdzuje. Testovanie disku na staršom počítači s USB 2.0 dopadlo v rámci rýchlosti čítania a zápisu nie až tak zle.

Benchmark Transcend 25M3 cez USB 2.0

Test pri USB 3.0
USB 3.0 je však stále neporovnateľne rýchlejšie. Dokázal to aj tento disk po pripojení do notebooku s Windows 7, kde načítanie a otvorenie autorun disku trvalo spolu možno ani nie 4 sekundy. Aj celkový benchmark test od CrystalMark dopadol oveľa lepšie. Pri USB 3.0 sa teda prejaví najviac. Pobavila aj takmer identická rýchlosť zápisu, ako aj čítania. Celkom slušné číslo, čo poviete?

TTranscend benchmark pri USB 3.0

Druhý test prebehol na notebooku s diskom Plestor SSD 120 GB, čiže mi nedalo skúsiť skopírovať 4,37 GB súborov z Transcend 1TB disku na disk notebooku. Celkovo presunul tento veľký objem dát za 45 sekúnd, na čo nie som príliš ešte osobne zvyknutý a nemusím tak odchádzať na toaletu, či rozmrazovať jedlo v mikrovlnke. Dáta sú skopírované slušne rýchlo. Nešlo o celistvý súbor, ale viacero menších v spoločnej zložke.

Spolupráca s TV a Blu-Ray DVD
Dnes sa mnoho televízorov pýši tým, že ponúka USB pripojenie úložných zariadení. Jedna vec je mať súbory na disku a pripojiť ich do TV, no druhá vec je spúšťať filmy priamo z disku cez TV, keďže nedochádza k ich kopírovaniu do TV. To si vyžaduje disk s rýchlymi reakciami a výdržou. Čo sa stane, keď disk pripojíme do portu na DVD prehrávači? V podstate nič prevratné. Pretože disk komunikuje, je možné prehrávať súbory na ňom a pokojne môžete prehrávať priamo z disku aj dlhodobo. V tomto prípade sme nechali dve hodiny nepretržitého prehrávania a nenastala ani jedna komplikácia. Kým pri bežnom DVD sa občas môže objaviť problém pri opakovanom pozastavovaní prehrávania, cez disk takýto problém nie je. Tento konkrétny teda ešte nejaký čas pobudne v obývačke ako zásobáreň videozábavy, keďže sa osvedčil rýchlosťou.
Určite sa však oplatí využívať ho naplno pri USB 3.0, keďže USB 2.0 mierne škrtí jeho prednosti.